Vågskvalp avsnitt 12 2016

På denna sida hittar du alla avnsitt av Vågskvalp som sändes under 2016

Vågskvalp avsnitt 12 julspecial finns nu att lyssna på www.vagskvalp.libsyn.com

Avsnitt 12 innehåller:

- Intro

- Marlene läser Carl-Antons dikter blandat med egna tankar om julen

- Det bästa med julen

- Hund och katt till jul?  lyssna på detta först Lena berättar

- Det bästa med julen

- Maria och Janina sjunger "Innan gryningen av B Andersson

- Marianne berättar om en annorlunda jul

- Viltrehabiliterarens jul

- Det bästa med julen

- Julrecept och glöggvisa

- Leni önskar God Jul

- Avslut

Vågskvalp avsnitt 11 2016

Vågskvalp avsnitt 11 finns att lyssna på f.om 2 november på www.vagskvalp.libsyn.com 

Avsnitt 11 innehåller:

- Intro  (Leni)

- Mingla på hemmaplan

- Tips från naturologen

- Viltrehabiliteraren berättar

- Djuröspelmän bjuder på musikcafe

- Lelle presenterar månadens recept

- Vad händer i Djurö hund & Katt butiken?

- Teknikkalendern

- Del 4 av intervjun med Bosse Abborre

- Laila berättar om ett oförglömligt minne

- Fröken Julie, efter sista föreställningen

- Livet och döden Lena RS läser

- Avslut

 

Recept på mammas raggmunk i långpanna

4 pers

2 ägg

4 dl mjölk

1 dl vatten

1 1/2 dl vetemjöl

6-8 medelstora potatisar

2 pkt bacon a 140 gr

smör

salt

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en liten långpanna med smör. Vispa ihop ägg, 1 dl av mjölken, vatten och 1 tsk salt. Tillsätt vetemjöl. Vispa slätt. Tillsätt resten av mjölken

2. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner potatisen i smeten. Häll smeten i pannan

3. Stek baconet. Låt rinna av på hushållspapper. Stick ner baconskivorna i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills ytan är knaprig och har fått vacker färg.

Servera gärna raggmunken med lingon och picklade kantareller och grön

Smaklig måltid

Vågskvalp avsnitt 10 2016

Vågskvalp avsnitt 10 finns f.om 3 okt att lyssna på www.vagskvalp.libsyn.com

Avsnitt 10 innehåller:

- Intro

- Reseledare är väl inget jobb? Lena berättar

- Premiärmingel

- Månadens recept

- Månadens historiska inslag  Marlene berättar

- Bosse Abborre intervju del 3

- Ett inlägg i könsrolldebatten Marianne berättar'

- Teknikkalendern

- SkärgårdsTeatern introducerar " Rödluvan"

- Viltrehabiliteraren berättar om hunden Lina 

- Avslut

 

Isterbandspudding:

4 pers

2 gula lökar

3 isterband

3 tomater

4 port potatismos

2 msk riven ost

margarin

Ugn: 250 grader

Skala och hacka löken. Fräs den i smör, ta av skinnet av isterbanden och smula sönder dem och

lägg i stekpannan. Medans de steker skiva tomaterna.

Smörj en form lägg i isterbandsfräset, sedan moset och tomaterna överst. strö över riven ost

Grädda i ugen i ca 15 minuter

Smaklig spis!

Vågskvalp avsnitt 9 2016

Vågskvalp avsnitt 9 finns att lyssna på f.om 3 sept på www.vagskvalp.libsyn.com 

Avsnitt 9 innehåller:

- Intro

- Bosse Abborre intervju del 2

- Viltrehabiliteraren berättar

- Lars Soldeus berättar från Skärgårdsdagen i Stavsnäs i somras

- Teknikkalendern med Göran

- Recept

- Vad händer i kulturhuset?

- Marlene läser ur Carl-Antons bok

- Avslut

Recepttill Baconmums med pasta:

4 pkt bacon

1 purjolök

1 orange paprika

5 dl vispgrädde

En näve broccoli

1 pkt pasta

smör

riven parmesan

Vågskvalp avsnitt 8 2016

Vågskvalp avsnitt 8 finns att lyssna på f.om 2 augusti på www.vagskvalp.libsyn.com 

Avsnitt 8 innehåller:

- Badjävelblus av Leni Thalin

- Sant eller falskt med Göran

- Tina viltrehabiliteraren berättar

- Marlene Lilja läser ur "Stilblommor och blommor"

- Vågskvalp presenterar Bosse Abborre Andersson från Vindö

- Bosse Abborre sjunger Cherokeevals

- Månadens recept med Lena

- Teknik kalendern

- Skärgårdsdagen på skärgårdsmuseet

- Naturlogen förmanar

- Avslut Tack för denna gång

Recept till Lenas pippigryta:

Skär 4 kycklingfileer i små bitar

Hacka 4 vitlöksklyftor

Skiva en purjolök

Skär en gul paprika i bitar samt skär ett äpple i bitar

Fräs allt i stekpannan

Krydda med gurkmeja och curry och en halv påse Tikka masala

Rör ihop och häll på 2 dl vatten. Låt puttra några minuter

Servera med ris

Smaklig spis

Vågskvalp avsnitt 7 2016

Vågskvalp avsnitt finns att lyssna på f.om 2 juli på www.vagskvalp.libsyn.com 

  Avsnitt 7 innehåller:

- Tina berättar om måsen Mats

- Månadens historiska; Marlene berättar om Göran Harafinne

- Göran presenterar "Teknik Kalendern"

- En uppmaning från Naturologen

. Berättelsen om icanara på Djurö 

- Månadens recept  (finns i text nedan)

- Leni och Göran går på vernissage i kulturhuset

- Lelle tipsar om Skärgårds museet i Stavsnäs

. Boo Egebjers " Djurövisan"

- Avslut

 

Recept: Viltlax

Ugn: 175 grader i c:a 20 min

4 laxfileer läggs i en ugnsform

Lägg på 2 msk osötad lingonsylt på varje file´

Kilpp och strö över färsk timjan

Blanda 5 dl vsipgrädde med 1/2 flaska viltfond och häll över

In i ugnen i c:a 20 min

Servera med pressad potatis

Smaklig spis

Vågskvalp avsnitt 6 2016

Vågskvalp avsnitt 6 finns att lyssna på f.om 6 juni på www.vagskvalp.libsyn.com

Avsnitt 6 innehåller:

Marlene läser 

Sixtens skärgårdssill

Olle Åberg sista delen av intervjun

Naturologen tipsar inför bad och båt säsongen

Göran läser Kipling

Viltrehabiliteraren berättar om Håkan Kråkan

Helena berättar om Djurö Kulturhus

Lena söker volontärer

Göran testar dina vetenskapliga kunskaper i sant eller falskt

Vågskvalp avsnitt 5 2016

Vågskvalp avsnitt 5 finns att lyssna på f.om 2:a maj på www.vagskvalp.libsyn.com 

Avsnitt 5 innehåller:

Näst sista delen av intervjun med Olle Åberg

Viltrehabiliteraren berättar

Månadens historiska inslag: Karin ölbryggerskan från 1600-talet, Marlene läser

Månadens recept

Sant eller falskt, Göran botaniserar i vetenskapens värld

Cristinas uppmaning

Lenas evangemangstips

Slut för denna gång

 

Månadens Recept:

Potatis & Blomkålssoppa

10 mjöliga potatisar

1 1/2 liter vatten

1 skivat blomkålshuvud

smör

2 purjolökar

3 grönsaksbuljongtärningar

3 hönsbuljongtärningar

3 dl grädde

2 tsk sambal oelek (Icas mildare variant)

3 msk kycklingfond

salt och peppar

 

Vågskvalp avsnitt 4 2016

Vågskvalp avsnitt 4 finns att lyssna på f.om 2 april på www.vagskvalp.libsyn.com

Avsnitt 4 innehåller:

Göran läser ur ABC boken H till Ö

Del 2 av intervjun med Olle Åberg

Törnblomspolkan med Olle Åberg & Vänner

Recept

Sista delen av "Vägs ände"  Helena Brun Nystedt läser

Kreativa Dagen på Klockargården

Mariannes namnlekar

Avslut

 

Recept Broccoli och ostsoppa (Vegetarisk)

4 port

500 g frysta broccolibuketter

1 gul lök

1/2 msk smör

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

4 dl Kelda pasta sås mild ost

Gör så här:

Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Lägg i den frysta broccolin och låt den koka ca 5 min. Mixa broccolin och tillsätt såsen. Låt soppan koka upp. Servera med grovt bröd och smör och ost. Smaklig måltid

Vågskvalp avsnitt 3 2016

Vågskvalp avsnitt 3 finns att lyssna på f.om 1 mars på www.vagskvalp.libsyn.com

 

Innehåller bl.a:

Del 1 av intervju gjord med Olle Åberg 1964

Runmaröpolkan i en version Du garanterat inte hört förr

Recept

Helena Nysteds essä "Vägs ände" del 3

Naturologen berättar

Viltrehabiliteraren har mött en ilsken lom

"Målartips"

Med mera

 Intervju med Olle Åberg med vänner är gjord av Svend Örum Bertelsen i augusti 1964 på Vindö

Olle Åberg var en genuin Vindö och skärgårdsbo som i intervjun berättar om hur livet och   tillvaron i skärgården gick till förr i världen, med en stor berättarglädje och "glimten i ögat" tar  han oss tillbaka åtskilliga år i tiden.

 

Vågskvalp avsnitt 2 2016

Vågskvalp avsnitt 2 hittar du här:  www.vagskvalp.libsyn.com

 

-Helena läser del två ur sin essä

-Göran har bläddrat i vetenskapliga tidskrifter

-Marlene berättar om ett möte i Eriksbergsskogen

-Naturologen presenterar sig

-Viltrehabiliteraren berättar

-Göran funderar kring liknelser om djur

-Lena presenterar månadens recept

-Korta Nyheter

-Vad händer i avsnitt tre

-Avslut

Göran har läst ur: Allt om Vetenskap, Illustrerad vetenskap samt teknik historia

Morsans karre´

8 bitar  benfri fläskkarré

1 dl soya

2 tsk sambal oelek

2 dl vispgrädde

Så här gör du:

Skär karren i små bitar, lägg råa i ugnsfast form. Blanda nästan 1 dl soya med 2 tsk sambal oelek och 2 dl creme fraiche och grädde. Häll allt över karren och ställ i ugn på 200 grader i en och en halv timme. Rör om en gång i halvtimmen. Servera med färsk potatis och gärna en sallad. Smaklig måltid!

Vågskvalp avsnitt 1 2016

I program 1 följande:

Presentation

Limerickar     (Av Hans Alfredsson)

Helenas essä del 1

Sång av Alvaro  (Evert Taubes "Så skimrande var aldrig havet")

En viltrehabiliterare berättar

Information :        Sopplunch

Lena läser :          Tid, en dikt av okänd

Info om volontärer

Slut för denna gång

2 gula lökar

1/2 msk curry

1/2 mska spiskummin

2 tsk garam masala

1 burk kokosmjölk

2 burkar passerade tomater

2 kycklingbuljong tärningar

1 dl röda linser

Lite vispgrädde

Gör så här:

Fräs lök och kryddor, tillsätt kokosmjölk och passerade tomater, låt koka i 10 minuter.  Tillsätt linserna och koka i ytterligare 15 min. Stavmixa till en jämn smet. Dryga ut med vatten och grädde till önskad konsistens.

Smaklig måltid