Naturologen når du här:

Nu är renoveringen över och Naturologen Laila har nyöppnat sin klinik och där erbjuder hon bl.a:

 

- Massage

- Lymfdränage

- Zonterapi

- Medial Rådgivning

- Alternativ medicin/enklare homeopati

Ring eller sms:a  070-766 32 67

eller mejl via Vågskvalp; teaterskvalpet@yahoo.se

Varmt Välkommen

 • Vart vänder jag mig?

  Hit kan du vända dig om du har frågor om dyslexi eller vilka hjälpmedel som finns

 • Bli medlem i FMLS

  Här finner du information om du vill bli medlem i FMLS

 • Lailas noter

  Så här ser det ut när Laila gör noterna begripliga.
  Hör mer om hur det går till i avsnitt 16 av Vågskvalp.

Laila Naturologen

Hej!

Jag heter Laila och jag är naturolog. Vad det innebär och vem jag är berättar jag mer om i Vågskvalp, men man kan kortfattat säga att jag arbetar med att hjälpa och hela människor och djur genom olika behandlingar och med naturens som apotek.

På den här sidan ger jag också tips och råd om att handla förebyggande för att undvika olyckor, recept och hjälp till självhjälp med mera.

Vi börjar direkt tycker jag:

Undvik olyckor från advent till trettonhelgen

Tänk på hur dina djur kan råka illa ut.

 El-adventsljusstaken 

 • Tror man sig vara trygg med men, den kan rivas ner av både katten och hunden som tar en titt i fönstret. Faller den ner i tex en soffa eller i en säng kan faktiskt brand uppstå om den får ligga där länge. Det händer sällan men det kan hända, så lita inte på el-ljusstaken för mycket.

 

Tänk på vart du har tända ljus!

 • Viftande svansar kan ta eld, skada både djur och omgivning
 • Svans eller tass kan slå ner ljuset så en brand uppstår

 Glitter:

 • Glitter är ett problem det kan fastnar i halsen och kan faktiskt bli riktigt vasst med kemisk reaktion med saliv eller maginnehåll. Så ha verkligen koll på just glitter, framförallt på barn och i lucia tider då glitter används mycket.

Kulor:

 • Gud så roligt ! Man kan ses sig själv i den, gunga på den och peta ner den och crash så gick kulan sönder och kanske ett olyckligt sår på tassen.
 • Eller hunden tycker det är en kul boll och biter lite hårt i den och det slutar med skärsår i munnen och om det vill sig illa skärvor i magen.

Bara för det ska inte granen vara tom. Häng något hållbart och riskfritt längst ned i granen så får alla en fin och fröjdefull jul  

-Tänk också på att inte lämna något på bordet som inte är bra för djuren att äta.

-Ta för vana att ställa undan det så fort du lämnar rummet obevakat.

-Nötter kan också vara kul att leka med men kan fastna i halsen.

 

-Till Jul är det lätt att ge hunden av skinkan. Gör inte det!  Hundar skall inte äta salt. Skinka, ost, räkor, korv, leverpastej mm innehåller alla salt i större eller mindre mängd.

 Hundar kan inte svettas genom huden som vi människor gör, så det mesta saltet blir kvar i deras kroppar och hunden blir sjuk till sist. 

-Vill du ge din hund något extra till jul så Köp gärna märgben( nöt eller älg ) och koka. Då får hunden något att göra, nyttigheter från märgen och tandvård allt på samma gång. Fråga i charken i din butik.Oftast finns det där eller så tar dom hem det till dig.

-Och så något för både människor och djur så här i vintertider 

Fot och tassvård:

 -Nu på vintern är det lätt att glömma bort en av våra ädlaste kroppsdelar foten. Den sitter längst ner och är svår att nå men vilket jobb den gör, den bär hela dig och ser till att du kommer fram dit du vill, men tar du hand om den ?

Vissa är jätteduktiga och andra glömmer bort sina fötter just på vintern, men det är då det är extra viktigt. Fötterna blir torra och steal och får ofta inte sin naturliga rörelse i de skor du går med på vintern.

-Tvätta och smörj fötterna, i alla fall en gång i veckan. Glöm inte att ge dem motion dvs ta tag i en tå dra den lätt ut och snurra den i cirkelrörelse tre gånger åt båda hållen, ta tag i hela tå delen och böj den uppåt så du får en sträckning under foten sen gör du tvärt om böj  nedåt med lätt tryck så att du får en sträckning på fotens framsida. Vicka och rör på fotleden också åt alla håll så att rörelsen kommer igång.

-Smörj foten med en mysig kräm eller hushålls oljor tex raps eller kokos olja. Sätt gärna lite färg på nageln så känner du dig lite finare.

Varför detta:

Foten blir mjukare och följer med lättare i en vickning så kroppen lättare kan räta upp sig än att falla helt och ett benbrott eller en svår stukning uppstår som följd. Ta för vana att göra "stå på tå övningar" t.ex när du diskar eller borstar tänderna. ( Upp på tå, stå kvar, ner, upp igen, stå kvar och ner ) Det stärker foten och balansen i hela kroppen.

 • Har du ont i nerverna i foten; prova Nypozin salva som finns på vissa apotek och hälsokostbutiker.
 • Är dina händer och fötter iskalla fast du är varmt klädd prova Chelidonium Homeoplex finns att beställa på nätet från scanfarma AB går också att köpa i enstaka hälsobutiker. Butiken ligger vid S:t Eriksplan. Dosering 10 drp i pytte lite vatten eller direkt i munnen MEN du får inte ha haft något i munnen den senaste 15 min då fungerar inte medlet( gäller alla homeopatiska medel) ha dropparna kvar i munnen 15-30 sek så det går ut i slemhinnorna innan du sväljer. Efter ca 15 min kan du börja känna att kylan försvinner. Är du rökare eller snusare lämnar jag inga garantier för att det hjälper men prova gärna.
 • För mjukhet, smidighet och cirkulation prova orm salva som finns på vissa apotek och hälsobutiker.  En fantastisk salva även om namnet kan avskräcka: Prova!

 

 

Tänk även på hunden. Din bästa vän. Nu fastnar blötsnö under tassen och det gör ont. Se till att tassen är rakad och fin under och  mellan trampdynorna och en bit upp på ”vaden” frambenet. Tvätta tassarna och se till att dom blir torra. Tänk på att hunden får vägsaltet på tassen och det fräter och torkar ut. Använd inte fiberdukar det tar bort fettet från tassen använd en vanlig frottéhandduk. Det bästa du kan smörja hundens tassar med är faktiskt Försvarets hudsalva ”tass salva”finns att köpa på apoteken. Den innehåller salicylsyretalg som är fet och smärtstillar lite om det är sprickor i tassen. Trampdynor får inte vara torra och spruckna. 

Ofta tycker hunden om att bli lätt masserad på tass dynan men vissa är faktiskt så kittliga att det inte går. Min hund tycker det är jobbigt med klippningen för det kittlar men när han får salvan på tassen då myser han ordentligt.

Ha en mysig fot vinter och var rädd om fötter och tassar. Det är dom värda 

Vinterförgiftning

Om ditt djur, barn eller du själv får i er glykol på något tokigt sätt. Drick riktig grädde så mycket som möjligt minst 5 dl som vuxen och djur. Försök få i mindra barn minst 2-3 dl gärna mer om det går.Har du medicinskt kol hemma, intag det. Kontakta läkare så fort som möjligt. Undvik kräkning.

Detta tips rekommenderas vid kemiska förgiftningar som är frätande.

Var rädd om Dig och Dina Djur. Lycka Till

Laila

Råd och tips inför bad och båtsäsongen:

Tänk även på vart du dyker, du vet aldrig vad som finns under ytan. Hoppa i eller gå i på okänt vatten, det kan stå mellan rullstol och död om man har riktig otur. Och tänk på att bottnen kan ha ändrat sig sen du badade förra året.

När ni åker båt tänk på att ditt djur också behöver flytväst, det är också ett liv som kan drunkna.

Ibland är det även klokt att ha västen på djuret (hunden) när den leker i vattnen, rätt som det är får hunden syn på t.ex en fågel och drar iväg. Hunden syns då bättre med västen på och risken minskar att den blir påkörd av annan vattenfarkost eller får panik, kramp och drunknar.

Ska du livrädda någon i båt.

Dra alltid upp personen i aktern så att inte båten kantrar och du också faller i.

På land

Kom ihåg att vatten och el inte hör ihop, tänk på vart el sladdar ligger när det regnar, klipper gräs eller har badpoolen på gräsmattan till ungarna. Minst ett onödigt liv går varje år åt pga detta.

Införskaffa en jordfelsbrytare och ANVÄND den! En mycket billig livförsäkring

OBS viktigt

Den som råkar ut för en olycka hotas av minst 3 faror

1. Risken att själv bli skadad i samband med olyckstillfället t.ex brännsår efter explosion och brand.

2. Egen drunkning vid livräddning ( i rök eller vatten)

3. Risk att frysa ihjäl vid okunskap för krafterna hos vatten och vind. möt dem aldrig oförberedd

Vårgodis från Naturens eget skafferi

Granskott

Här följer recepten som jag berättar om i Vågskvalps avsnitt 5:

Detta skall ej användas av dig som har njurproblem eller är gravid.

 

Granskottssirap

Både te och sirap av gran skott stimulerar ämnesomsättningen

Samla en korg full med mjuka gröna skott (gran) eller bruna pinnar med början på nya barr (tall). Du kan klara dej med mindre jobb om du tar en vecka senare, men skotten skall ännu vara mjuka. 

 • Låt din skörd vara under vatten i 10-15 minuter så att proteinerna kan ge sej av, häll av vtn.
 • Häll sedan skotten i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp och låt puttra på låg värme i 15-20 minuter, sila av. 
 • Väg din vätska och till sätt lika mycket socker. Låt koka under ständig omrörning tills du har en sirapsartad konsistens - sockervatten brinner som känt snabbt i botten, och om det händer med din sirap är det bara att dra ut igen och plocka nytt.

 Häll din färdiga sirap i fina mörka flaskor och sätt på etikett. Om du förvarar sirapen i kylskåpet bildar den rätt fort kristalliserad, men den hålls flytande i frysen i åratal.

 Sirapen är också bra mot hosta, och om du gör din sirap med tre delar gran skott och en del blad av groblad får du en ännu bättre hostmedicin - vuxna tar en matsked vid behov, barn 1-2 teskedar.

 Teet är lätt att göra: häll 2 dl kokande vatten över 1 msk krossade gran skott, låt dra i 5-10 minuter, sila, njut. Om du vill dricka gran skotts te året om kan du frysa ner fina unga gran skott; de hålls bra isär i sin påse i frysen.

 Efter en ansträngande dag kan det vara bra att slå sig ner i badkaret med avkok av grankvistar. 

 Koka upp en handfull unga kvistar i 2 liter vatten, låt puttra en stund, sila, låt svalna något och häll i vätskan badvattnet. Badet lugnar nerver och stimulerar skinnets blodcirkulation.

Tallstruntar

Tallens skott kallas struntar, och du kan använda dem på samma sätt som gran skott. Till te är det bäst att torka dem.

 Du kan också göra ett ångbad av torkade struntar - använd det vid snuva, bihåleinflammationer, hosta och liknande.

 För ett ångbad sätter du barren/kvisten i ett kärl eller skål och häller kokande vatten över.

Håll huvudet över fatet och en handduk över huvudet och andas sedan in ångorna i 15-20 minuter.

 

 Mångsidiga enbär

 • Om du tuggar några enbär ger du ditt spott en chans att bilda enzymer i din saliv, och då stimuleras din matsmältning.
 • Nu har du lätt att smälta proteinhaltig mat, och det är mindre risk för väderspänning och kramper i magen om du äter bönor.

 Om du istället gör ett alkoholextrakt (tinktur) av enbär

Ta då, (100 g torkade enbär, 5 dl brännvin, låt stå mörkt, i sluten glasburk, i 10 dagar, sen sila av), men du får inte alls en lika stark effekt på matsmältningen, eftersom de inte stimulerar spottkörtlarna, och inte heller resten av matsmältningen. Tinkturen går nästan direkt till blodet.

 Om du har inflammerade lungor (t.ex. vid hosta eller bronkit) går enbärens aktiva ämnen ut genom lungorna i gasform. Där stimulerar de slemhinnorna att utsöndra mera slem, vilket underlättar upphostning.

 Dessutom är enens eteriska oljor bakteriedödande, så du slår två flugor i en smäll - om du har lungproblem!

 Om du däremot inte har hosta eller liknande går de aktiva ämnena ut genom njurarna och stimulerar där med slemhinnorna hela vägen ända till urinblåsan. Det kan hjälpa vid en del urinvägsinfektioner, och det verkar också som vattendrivande - men orsakerna till ödem kan vara mångfaldiga, och det är viktigt att utesluta svåra hjärt- och njurproblem innan du medicinerar själv med örter. Det gör du hos din allmän läkare på sjukvården.

 Om du vill göra ett te av bären

Ta då (1 tsk bär, 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila, njut) effekten går rakt ut till njurarna, eftersom oljor och kåda inte är så lösliga i hett vatten som de är i alkohol sk  Tinkturer. 

 Björken

 Plocka dem före midsommar, senare på sommaren blir de rätt hårda och du får inte lika mycket verksamma ämnen till ditt te. Skär av en kvist eller två och plocka av bladen.

Ta 1 tsk björkblad till 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila och drick - men helst inte just innan du går och lägger dig, annars får du stiga upp rätt snart och kissa. Teet stärker njurarna dvs urindrivande

Unga blad kan användas i sallader eller ätas direkt från trädet - när de är riktigt små har de en rätt söt smak.

Det är ingen skillnad vilken björk du tar blad av, de fungerar alla på samma sätt.

 Maskros

Maskrosen är rik på merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. Den verkar därmed som en antioxidant och är ett bra komplement för vegetarianer samt för de som inte äter sädeslag (på grund av maskrosens B-vitaminer).

Liksom nässla, så är maskrosen vätskedrivande och den verkar dessutom som en naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den till en ypperlig detoxväxt. Du kan använda den till både avgiftningsproblem, gallbesvär som är lindriga eller som förebyggande åtgärd OBS ! (behandla aldrig gallstensanfall med maskros). Liksom fläder, så används maskros mot reumatism och vid ledvärk samt dödar parasiter.

Maskros som medicinalväxt 

Maskros kan vara ypperlig vid träningsvärk eller lindriga problem med muskelsmärta. Blanda gärna ner lite kokade maskrosblommor i olja (cirka 1/2 dl torkade blommor till 5 dl kallpressad raps- eller olivolja) och smörj på det onda stället. Du kan också koka maskros te och badda på eksem eller områden med muskelvärk.

Gör ditt eget maskroste
Torka blommorna på ett lakan i 4-5 dagar eller i nedersta delen av ugnen under 5-6 timmar (i låg temperatur). Använd sedan 1 tsk torkad maskros till 2 dl vatten. Häll kokande vatten över de torkade blommorna och låt dra i minst 10 minuter, gärna 15.   

 Brännässlanhar många fina och bra egenskaper. Har du nässlor på tomten, ja då har du säkert vackra fjärilar också.

Den tillhör den grupp växter som nästan har allt för att överleva och lindrar det mesta beroende på hur du använder den !

 • Den är rik på A & C- vitamin och innehåller massor av mineraler. Den innehåller mer protein än soja bönan och mer järn än spenaten. 
 • Den är rik på histamin där av många läkande egenskaper.
 • Den är stärkande, blodrenande, urindrivande, blodstillande och lindrar anemi ( blodbrist) och astma.

 Vid utvärtes bruk

 • Är den sammandragande och bortstötande
 • Den lindrar reumatism och artrit
 • Det nämns i historien att den även minska risken för håravfall och stärker hårbotten.

Koka då nässlor och använd avkoket till tex bad. Du kan även göra en tinktur av den.

Koka då nässelbladen i lite vatten, låt det dra i ca tre dagar, mörkt och svalt (inte kallt) 

Sila av och häll på samma mängd som vätska av brännvin som konservering.

           Förvaras mörkt och svalt på mörka flaskor.

          Droppa ca 10 drp i munnen och håll kvar i 30 sek. 

          Tinkturer går ut i blodbanan är därför bra som akut droppar.

       Hur gör jag då ?

 1. Ta på dig handskar och plocka av de små fina bladen och torka dom.
 2. När dom är torra mal eller smula sönder dom till pulver. 
 3. Förvara pulvret i mörka burkar, mörkt och svalt ( inte kallt)

 

 • På vintern häller du 1-2 tsk pulver på hund eller katt foder som tillskott och klorofyll tillskott som djuren behöver naturligt hela året.
 • Till dig själv 1-2 msk till en smotie, strö på filen eller tillskott i hembakat bröd.
 • Och naturligt vis kan du göra Nässelsoppa det finns fina recept på nätet!

( skölj och koka nässlorna och frys in till vintern är ett bra tips)  

Bränner du dig på nässlorna ja ta då nya blad och gnussa dom så vätskan i bladet kommer ut och stryk det på det brända området, fungerar även på myggbett.

 

Du kan också göra en fantastisk växtnäring på nässlorna.

 • Plocka en kastrull med nässlor och slå på vatten ända upp obs! hela växten
 • Koka allt i ca 10 min ta av det från spisen och ställ undan det svalt,

 med nässlor i, i ca 3-5 dagar

 • Sila av och häll på flaska. Nu har du koncentrerad näring dvs du häller en skvätt i vattenkannan och fyller på med vanligt vatten innan du vattnar.

 ( Om du inte äter några mediciner kan du även hälla i urin i blandningen.

 Urin är rent och helt ofarligt men låter kanske äckligt men är faktiskt bra på många sätt och vis)    

 Kul att veta 

 • Förr i tiden gjorde man papper och tyg av nässlor, även segel, rep och fiskenät.
 • Till och med gjordes det öl på denna växt.
 • Den är väldigt fin till färgning av tyg eller garn. 

Från roten får du en vacker gul färg från roten och en underbart grön färg av bladen.

 

Tall struntar

Maskrosor

Tänk på vad du gör med dina sopor!!!

Kom ihåg:

Grovavfall lämnas på Djurö Återvinnings central. (Öppettider se kommunens hemsida)

I våra burkar för återvinning av plast, papp, tidningar, metall, glas lägger du dessa avfall. Är det fullt kan du inte lägga det brevid utan du får ta hem det igen eller åka till en annan återvinningsplats.

Hushållssopor får du inte lämna på dessa platser eller dumpa där det passar dig. Hushålls sopor skall läggas i soptunnor avsedda för hushålls sopor. Om de slängs i naturen eller utanför kärlen drar det till sig fåglar och råttor

Alla vill ha en ren och skräpfri skärgård!